Välkommen!
Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.
- Att tänka på
- Allmänna tips
- Leva i villa
- Vilka kostnader?
- Hur det är att bo i villa
- Renovera villa
Köpa villa? Här är några saker att tänka på
Om du och din familj är på jakt efter en villa så kommer ni ganska snart att bli varse att A) det är svårt att hitta rätt och B) det är dyrt. Med den första punkten så menar vi att du kommer att stöta på patrull i form av andra intressenter och där du kommer att se att drömhusen, helt enkelt, inte växer på träd. Något som naturligtvis hör ihop med den andra punkten om att att det kommer att bli dyrt; med budgivningar som sticker iväg, stort intresse och heta objekt. Kort och gott: det kommer förmodligen att – som för de flesta – ta tid innan ni slutligen får ert hus.
Vi har två råd i detta. Nummer ett: låt det ta tid. Är inte er boendesituation helt ohållbar så finns det ingen anledning att rusa in i budgivningar på hus och villor som ni egentligen inte vill ha. Bara för sakens skull. Vänta och försök att hålla er lite kalla. Råd nummer två: Gå på många visningar. Visningar är en förutsättning för att ni ska hitta en bostad och här anser vi även att ni ska söka efter villor i andra områden än de ni från början tänkt er. Lär känna ny områden, utöka ert sökfält lite och ge er själva lite bättre odds att slutligen hitta den bostad som passar er smak.
Gör visningen – som ofta sker under söndagen – till en utflykt där ni kan vandra runt och se allting annat som finns i just det område som villan i fråga ligger i. Det här var två stycken generella råd kring att köpa villa och vad man ska tänka på. Det finns dock andra råd som är mer konkreta och som vi verkligen anser att man ska försöka följa. Vi radar upp dessa nedan.
- Var kritisk. Du har säkerligen gått på en visning och sett att huset är fullt av andra spekulanter. Ett faktum som distraherar och, så att säga, grumlar din blick. Du har under en begränsad tid en chans att se husets skick, bedöma utseende och karaktär samt avgöra om priset ä rimligt. Det går naturligtvis inte. Därför så bör du alltid boka in ytterligare en visning utöver de ordinarie; en visning där du kan ta på dig de mer kritiska glasögonen och på ett bättre sätt kan bedöma skick, beräkna eventuella renoveringskostnader samt ställa frågor till mäklaren angående energi, uppvärmningskostnader och andra viktiga saker. Här är det ingen dum idé att ta hjälp och låta exempelvis en snickare – om du känner en sådan – gå med och titta på huset.
- Ytterligare hjälp: vi ponerar att du deltar i en budgivning och att du vinner denna. Det är snabba ryck – säljaren vill skriva kontraktet per omgående och du känner dig obekväm med detta. Se till att få till stånd en omfattande besiktning innan du skriver (eller se till att få in en klausul kring detta; mäklaren brukar uppmuntra till en sådan – både för din och säljarens trygghet). Du som köpare har undersökningsplikt och det innebär att du köper huset i befintligt skick. Fel som du förväntas se – en synlig fuktskada i källaren, en stor fläck på golvet i vardagsrummet, en tapet som lossnat i sovrummet – är också sådant som ingår i paketet. Du hittar inte felen? Du är inte ensam. Det kan vara svårt för en lekman att veta var man ska söka och därför är rådet – utan undantag – att du bokar in en besiktningsman som granskar husets skick, som för protokoll och som svart på vitt gör en omfattande bedömning som både du och säljaren får ta del av. Det här är en stor trygghet som du inte har råd att undvika. Köp inte grisen i säcken; det sparar dig både pengar och tid i form av att du slipper framtida konflikter med säljaren.
- Vad kostar det? Vi kan inte nog poängtera vikten av en budget och där du räknar på olika kostnader som kommer på köpet. Har säljaren några pantbrev som du ska ta över, måste du betala någon tomträttsavgäld (vanligt i vissa kommuner), har du koll på lagfart och fastighetsavgift?