Välkommen!
Här hittar du all information du behöver för att köpa en villa.
- Att tänka på
- Allmänna tips
- Leva i villa
- Vilka kostnader?
- Hur det är att bo i villa
- Renovera villa
Säkerhetsdörrar - bara för lägenheter eller även för hus?
Säkerhetsdörrar kan användas både för lägenheter och hus. Dock så finns det oftast fler sätt att ta sig in i ett hus, som en altandörr eller fönster som går att krossa, där tjuven dessutom kan ställa sig på baksidan av huset och gömma sig från andra människor på gatan som kan se inbrottet. När det kommer till lägenheter så är det där säkerhetsdörrar är som mest vanliga då det inte alltid finns så många andra sätt att ta sig in i lägenheten, om man inte bor på markplan. Då bör man investera i mer än bara en säkerhetsdörr.
Säkerhetsdörrar finns i flera olika nivåer, baserat på vad den klarar av att stå emot. För att en ytterdörr ska klassas som godkänd säkerhetsdörr så måste den klara vissa test och vara godkänd enligt en ny EU-standard. Oftast finns det en stålkärna i dörren och det är inte bara materialet i själva dörren som gör att den ska anses säker. För att få klassas som säkerhetsdörr så ska upphängningen vara svårforcerad för inbrottstjuven.
Det finns som sagt flera olika nivåer på säkerhetsdörrar och från den lägsta nivån är det att dörren ska inte kunnas öppnas av inbrottstjuvens kroppsvikt, helt utan verktyg. Därefter trappas det upp om dörren ska kunna stå emot skruvmejslar, hammare, olika kilar samt olika stora kofotar. Ännu högre upp så ska dörren klara av batteridrivna verktyg som borrmaskiner och vinkelslipar. Den högsta nivån är 6 och då får du det det allra bästa skyddet du kan få på din dörr. Tidigare bestod kraven av att dörren skulle stå emot ett visst antal minuter med olika verktyg som inbrottstjuvar kan tänkas använda. De nuvarande kraven ställer högre krav på tillverkarna och testerna på dörrarna.
Det har visat sig att säkerhetsdörrar på nivå 3 av 6 får bort en tredjedel av de inbrott som räknas som oplanerade och tillfälliga. Så med uttrycket “tillfället gör tjuven” så försvinner alltså en tredjedel av dessa. Vid oplanerade inbrott så väljer inbrottstjuven den dörr som är lättast att ta sig in genom. En säkerhetsdörr är dock ingen garanti för att undvika inbrott. Det är fler säkerhetsanordningar som man som konsument kan vilja komplettera med, exempelvis låsanordningarna. Om låset är lätt att dyrka upp så finns det ingen mening med att ha en säkerhetsdörr för att hålla tjuven borta.
Andra inlägg
- Pianoflytt med stor precision i Stockholm
- Så gör ni för att flytta tungt
- Flyttfirma för dig med höga krav
- Val inför yrkeslivet
- Elektriker i Nacka - Expert på att lösa dina elproblem
- Trägrindar – ett vackert smycke för trädgården som skyddar
- En varmare vinter med värmepumpar i Göteborg
- Rörmokare på Kungsholmen – lätt att hitta rätt
- Stopp i avlopp – orsak och lösning
- Fönsterrenovering för energieffektiva hem